Posted on

Värm upp fjällstugan efter en dag i skidbacken

Vissa åker skidor för att de älskar att åka skidor. För andra är skidåkning bara en del av upplevelsen av att leva ”fjällivsstilen” under några veckor, eller kanske året runt. En annan del av livsstilen är ved. Det är mysigt, värmer upp på ett sätt som elektricitet, olja eller luftvärmepump inte kan. Och det är kul.

Yxa eller vedklyv

Att klyva ved med yxa är för det första bra träning. ”Den som klyver sin egen ved, värmer sig själv två gånger” är ordspråket. För många är det också en slags terapi och ett behagligt sätt att spendera tid i naturen. Men det är också väldigt slitsamt och tidskrävande.

Har du sågat ned ett stort träd på din mark som du tänkt göra ved av, kan en vedklyv vara en smart investering. Vilken vedklyv ska man köpa? Det beror så klart hur mycket ved det handlar om och hur svåra stockarna är att klyva med en vanlig yxa. Din budget är så klart också avgörande. Köp en vedklyv som lämpar sig för den mängd du kommer använda den till. Det är vanligt att man klyver de ”enkla” träbitarna med yxa, och sparar klumparna fulla med grenar till vedklyven.

Lagra ved på rätt sätt

När veden väl är kluven är det dags att stapla. Först bör de torka under minst 8-12 månader utomhus, och sedan gärna ett år till inomhus om du har tillgång till en vedbod. Att täcka veden utomhus med pressening går annars alldeles utmärkt. Oavsett hur du gör är det en bra investering att ta hand om sin egen ved. Efterfrågan ökar och så också priserna.