Posted on

Tips till längdskidåkare

Att åka längdskidor är en av de kanske mest underbara motionsformerna. Samtidigt som man får träning för hela kroppen så får man uppleva naturen på nära håll, oftast i ett väldigt vackert vinterlandskap. Men det finns såklart saker som skidåkare på alla nivåer kan tänka på för att skidturen ska bli så härlig som möjligt. Här kommer några tips på vad man kan göra för att få den där fantastiska upplevelsen som man hade tänkt sig på förhand.

Utrustning och kläder

Rätt utrustning är såklart en väldigt viktig del när man åker längdskidor och något som gör att det hela blir väldigt mycket roligare. Till att börja med är det bra att ha rätt kläder då man ofta blir kall när man åker längdskidor. Att ha välanpassade fritidskläder på sig som både håller värmen och gör att du kan röra dig smidigt kommer att förbättra din upplevelse. Förutom fritidskläder ska man också ha rätt skidor, stavar och pjäxor. Därmed inte sagt att man behöver ha det absolut dyraste men att ha skidor med rätt spann, lagom långa stavar och pjäxor som passar bra är viktigt för att få en bra upplevelse.

Rätt nivå

En annan sak man kan tänka på är att lägga ambitionsnivån rätt. Är det till exempel första gången man åker längdskidor kan det vara roligt att känna på det hela på en lite enklare slinga utan jättebranta backar uppför och nedför. Det kan också vara en bra idé att tänka till på hur långt man vill åka och att inte ge sig ut på en sträcka som man inte är säker på att man kommer att klara av. Att ha en van längdskidåkare med sig som kan komma med tips när det kommer till saker som teknik kan också göra att man får en trevligare skidtur. Så med dessa tips är det bara att ge sig ut i spåren och skida på!