Posted on

För den vane åkaren

Det finns ett par skidorter i Sverige som de vana skidåkarna rankar högre än andra.

Riksgränsen

Riksgränsen passar alla, såväl nybörjaren som den erfarne, varför det är en utmärkt destination för gänget med blandad erfarenhet. Varje år arrangeras här Scandinavian Big Mountain Championship vilket är Nordiska Mästerskapen i extremskidåkning. Tävlingen hålls i maj månad och har ofta nöjet att välkomna internationella skidstjärnor. Hit kommer många också för helikopterskidåkningen.

Björkliden

På vägen mot Riksgränsen finner man Björkliden. En klassisk skidort som erbjuder skidåkning ovanför trädgränsen och som tar sina besökare ut i orörd natur. Dock finns här också fina möjligheter för såväl nybörjare som barn.

Dundret

Anläggningen är belägen ett par kilometer från Gällivares tågstation. Ofta är orten omnämnt i samband med skidåkaren Markus Hellner men här finns goda möjligheter också till utförsåkning och många anlitar gärna en lokalbo för att hitta områdets bästa offpiståkning.

Funäsdalen

Även om många barnfamiljer också gärna beger sig till Funäsdalen är det fortfarande en utmärkt destination för den som önskar mer avancerad skidåkning.

Tännäs med Tännäskröket är mycket uppskattat bland friåkare men här gäller det att ha koll på snötillgången – vid ett rejält snöfall anser många att det här är ett av de bästa ställena i Sverige. Tännäskrökets två berg, Mellankröket och Hemkröket, tar åkaren genom gles tallskog och bjuder även på färdigbyggda drops.

Många friåkare tycker också om Grytan och La Puta i Ramundberget. I Grytan kan åkaren ofta njuta lite flackare skogsskidåkning genom fin pudersnö medan La Puta inte är något för nybörjaren. La Puta kräver teknik och är brant men den är ändå hyfsat åkvänlig tack vare sin generösa backbredd.