Posted on

Bli bättre på längdskidåkning

Vill du bli en bättre längdskidåkare och kanske till och med ställa upp i ett motionslopp för skidåkning? Kanske vill du orka hänga med vännerna i skidspåret eller klara av att staka dig uppför backarna? Om du vill utvecklas som skidåkare finns det några saker som är viktiga att tänka på.

Bra utrustning underlättar längdskidåkningen

Skidåkning på längden är i mångt och mycket en sport som handlar om att ha rätt utrustning. Bakhalt eller skidor som klibbar fast i snön gör att det blir omöjligt att åka på ett bra sätt oavsett hur duktig du är. Är du osäker på vilken typ av skidor och stavar som passar dig bäst bör du ta hjälp av proffs på skidor. Köp alltid skidor och stavar som är utprovade för din längd och vikt. För att du inte ska tröttna på skidåkningen behöver du välja bra kvalitet, vilket gör att priset blir lite högre än annars. Har du inte råd för tillfället finns Lånakuten för snabblån där du enkelt kan jämföra villkoren mellan lån. När du ska låna pengar gäller det att välja lånet med bäst villkor såsom låg ränta och inga dolda avgifter.

Träna upp en allmän styrka

Skidåkning på längden ställer stora krav på styrka i alla delar av kroppen. Både ben, rygg och armar behöver vara starka för att du ska kunna hålla bra fart i skidspåret. Det finns många bra styrkeövningar som du kan göra hemma utan vikter. Plankan, armhävningar och olika typer av balansövningar är bra för formen men om du vill träna tyngre bör du köpa hem vikter eller investera i ett gymkort.

Utveckla din teknik för längdskidåkning

För att utvecklas som längdskidåkare behöver du träna på skidtekniken, till exempel stakning och frånskjutet. Många som gillar att åka skidor på längden bor tyvärr i snöfattiga områden där det kanske bara är möjligt att åka skidor några veckor om året. Att åka på semester till en skiddestination med längdspår är därför nästan ett måste om du vill bli en bra skidåkare.

Många som blir bitna på längdskidåkning väljer att ta lektioner av en skidlärare för att utveckla sin teknik. Under vintern brukar de flesta skidorter kunna erbjuda både privatlektioner och lektioner i grupp för skidåkare. Oavsett om du är nybörjare eller avancerad går det att utvecklas och bli bättre på att åka längdskidor genom att ta hjälp av ett proffs.