Posted on

Sveriges populäraste skiddestination

Det är svårt att kora en destination som landets mest populära ”längdskidåkningsdestination” men klart är att Funäsfjällen är oerhört uppskattat. Mycket tack vare att man har 300 kilometer preparerade spår vilket är ett av världens största sammanhängande spårsystem. De många och långa spåren tar dessutom sina besökare genom en stilla och vacker natur som stundom bjuder på hisnande vyer.

Ett av de mest uppskattade spåren i Funäsfjällen är ”Mittåkläppsåret” om 22 kilometer. Till en början känner sig förmodligen åkare lurad då spåret börjar med en sex kilometer stigning men väl uppe på berget breder landskapet ut sig och den tuffa starten är snart glömd. Det bästa är dessutom att det på vägen hem bjuds på rejäla nedförsbackar!

450 kilometer rösade leder finns för den som hellre går på tur. Ta gärna hjälp av en av snövesslorna eller en lift för att nå högfjället där man vid sidan av en magisk vy också kan stanna till för fika eller en matbit på en av de många skidstugorna.

Världselitens tränings- och tävlingssäsong både inleds och avslutas med Bruksvallsloppet och just vid dessa tider, november och april, är destinationen som allra vackrast. Extra populärt är högfjället under påsken och vårvintern men Bruksvallarna öppnar redan i oktober och mellan nämnda månad och april garanterar man sex kilometer skidåkning.

I Funäsfjällen finns så mycket mer att aktivera sig med än längdskidåkning och kanske är det det som gör destinationen så populär hos barnfamiljerna. Det är inte alla som vill åka på längden och här är det enkelt att låta alla få sitt lystmäte tillfredsställt – utförsåkning, långfärdskridskor, pimpelfisk, skoterturer, isklättring, ridning, avkoppling, god mat, shopping och mycket, mycket mer.