Posted on

Fina anläggningar runtom i Sverige

Beroende på väderomständigheterna är det möjligt att åka längdskidor i nästan hela landet. Från Riksgränsen i norr till Ystad i syd. Vissa är beroende av konstsnö medan andra helt kan använda sig av natursnö. Beroende på vädret som sagt.

Riksgränsen

Riksgränsen bjuder på preparerade spår som är mellan två och tio kilometer men de flesta som åker hit ger sig hellre ut på tur. Att gå på tur innebär ofta att man inte kommer lika långt som i ett preparerat spår men det är ju det som är tjusningen. Ingen stress utan man tar sig fram i sin egen takt och njuter av lugnet och den fina naturen.

Det finns mängder av förslag på turer i Riksgränsen med omnejd och vilket man ska välja beror på vad man vill se, hur långt man vill åka och vad vädret ger en för förutsättningar. Följ väderprognoserna noga!

Norr om Riksgränsen finner man berget Rohccevárri vilket man når genom att antingen följa skoterspåren eller genom att finna sin egen väg. Längs vägen finns gott om platser att stanna till för medhavd matsäck och vila.

För den som önskar en längre tur kan man ta sig från Riksgränsen till Björkliden, en sträcka om 23 kilometer som också tar en förbi bland annat Låktatjåkko Fjällstation. Under denna tur bjuds åkaren på spektakulära vyer och en varierande miljö och när man väl når fjällstationen är man väl värd en av deras goda våfflor. Därefter fortsätter man vidare till Björkliden där man antingen checkar in på hotellet eller tar sig tillbaka till Riskgränsen med buss eller tåg.

För den historieintresserade kan man ta turen Gearggevággi-Rissajaure där man kan se lämningar från tiden då den senaste inlandsisen drog sig tillbaka för omkring 9 000 år sedan. Rissajaure är en sjö som också kallas Trollsjön och väl framme här fascineras man av den magiska naturen med bergssidor som stupar rakt ned i sjön.

Riksgränsen har snö långt mycket längre än andra destinationer i Sverige varför svenska landslaget förlägger sin träning hit under maj månad och hela vägen fram till midsommar.

Ystad

I Ystad är det svårt att gå på tur men man kan istället träna vid motionsspåren i Ystad Sandskog där det finns fyra preparerade spår om mellan 1,5 och 10 kilometer. Det krävs relativt gott om snö, 20-30 centimeter, för att spåren ska kunna ställas i ordning men finns det inte tillräckligt med snö kan man ändå ta sig till Ystad Sandskog och jogga, träna vid utegymmet eller varför inte promenera Hälsans Stig. Ystad och Österlen bjuder, till mångas förvåning, på flera fina vintersportsaktiviteter och det går till och med att åka utför vid Åkarps backe utanför St Olof.

Ystad Sandskog är belägen öster om Ystad och är sedan 1989 ett naturreservat med skog som domineras av tall, träd som en gång i tiden planterades för att stoppa den flyende sanden. År 1989 blev det naturreservat.